All prices included VAT 24%. When you add address to checkout, you will see corrected price according your destination.

Search

Haku

OASE BioMaster 850 käyttökokemukset osa 1

  • 2 min read

OASE BioMaster 850 ulkosuodatin

Käytössäni on tähän asti ollut Eheim, TetraTec ja Fluval ulkosuodattimia joten OASE BioMaster 850 on itselleni ihan uusi tuttavuus. Kaikkein kiinnostavin ominaisuus suodattimessa on erikseen irroitettava esisuodatin. Käytännössä se on kuin ulkosuodattimen imuputkeen laittaisi suuren vaahtomuovipatruunan, jonka ansiosta kiinteä jäte ei pääse tukkimaan suodattimen biomassoja. Samalla koko suodattimen huoltoväli pitenee kun pelkkä esisuodattimen siivoaminen riittää.

 

Sitten paketti auki ja kohti ensikokemuksia:


Esisuodatin näyttää tosiaan olevan kuin akvaarion isohko sisäsuodatin, mutta se onkin siirretty ulkosuodattimen sisälle. Siinä on pikakiinnitys jolla sen saa irroitettua suodattimesta ja tippalukko huolehtii ettei esisuodattimesta  valu vettä lattialle. Esisuodattimen sisällä on kuusi vaahtomuovipatruunaa, jotka on helppo ja nopea pestä. Biomassojahan ei tarvitse eikä pidä pestä tarpeettoman usein, joten tämä esisuodatin on siinäkin mielessä hyvä keksintö. Suodattimen sijoituksessa kannattaa huomioida, että esisuodatin on lähes yhtä korkea kuin itse suodatinkin, joten se kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan missä sitä pääsee hieman siirtämään esisuodattimen siivouksen yhteydessä, jotta esisuodattimen saa helposti pois ja takaisin paikoilleen.

Suodattimen mukana ja erikseen lisävarusteena saa myös lämmittimen mikä on hieno bonus. Ominaisuutta varmasti arvostavat ihmiset jotka haluavat akvaarionsa sisälle mahdollisimman vähän naamioitavaa tekniikkaa. Suodattimen mukana tuleva lämmittimen läpäisyrengas kannattaa laittaa talteen jos suodattimeen haluaa myöhemmin lisätä lämmittimen.

Yksi mukava ominaisuus on kantokahva mitä en muista muissa suodattimissa nähneeni. Painavaa suodatinta on huomattavasti mukavampi kantaa putsattavaksi kahvasta kuin sylissä. Suodattimen ulkomitatkin ovat juuri sopivat, että sitä on mukava kantaa kantokahvasta. Kantokahva toimii myös lukkona, jolloin suodattimen kantta ei saa auki ellei kantokahva ole nostettu kantoasentoon. Suodattimessa on toki myös perinteinen primer pumppu jolla voi imaista akvaariosta täyttöveden.

 

 

Suodattimessa Oase BioMaster 850 on seitsemän suodatinkoria, joista ylimmäinen on hieman muita matalampi. Kahdessa korissa suodatinmassoiksi on laitettu mukaan muovisia biopapanoita ja lopuissa koreissa on vaahtomuovipatruunat. Oasen valitsemat kevyet suodatimateriaalit ovat sinänsä perusteltuja, että näin paketin toimituskustannuksia on saatu pienemmäksi. Jokainen voi sitten itse täyttää suodattimen korit valitsemillaan biomassoilla. Itse täytän kaikki korit Seachem Matrixilla yhteensä 8kg, jota minulla on myös testattavana.

 

 

Suodattimen mukana tulee letkut sekä kaikki muut tarvikkeet joilla suodattimen saa toimintakuntoon. Letkujen ylivientiosat akvaarion reunan yli ovat kulmikkaat ja vaikuttaisivat pysyvän mukavasti paikoillaan. Molempien letkujen ylivienteihin on integroitu säätimet joilla suodattimen virtaustehoa voi säätää. Tuoreena paketista jotkin suodattimen avattavat osat olivat hieman jäykät, mutta eiköhän ne siitä käytettäessä herkisty. Jos suodattimessa on sisäinen lämmitin, niin sen kanssa täytyy olla huolellinen ja muistaa ottaa esisuodattimen pesun yhteydessä myös lämmittimen virtajohto pois jottei suodattimessa oleva vesi kuumene liiaksi mikä ei tee biomassoissa oleville bakteereille hyvää.

 

 

Seuraavaksi tämä suodatin pääsee tositoimiin 720 - litraiseen kirjoahven- akvaarioon jossa asukkaina noin 15cm kokoiset kirjoahvenet.
Kirjoitan myöhemmin lisäosan jossa käyn läpi miten suodatin on toiminut käytännössä. Erityisen mielenkiintoista on nähdä toimiiko esisuodatin akvaarion sisäsuodattimen korvikkeena.

 

Kirjoittanut:

Kai Nuotio