Maailmanlaajuinen toimitus

Haku

Haku

Aquasoilit ja niiden käyttö

  • 2 Lukuaika min

Kaupalliset kasviakvaarion pohjamateriaalit eli aquasoilit

”Soil” tulee englanninkielestä ja tarkoittaa maaperää. Aquasoil puolestaan on akvaariokäyttöön erityisesti valmistettu kaupallinen tuote, minkä tarkoituksena on tarjota optimaaliset olot akvaarion eliöille ja sen kasveille.

Aquasoilit valmistetaan tuliperäisestä maa-aineesta, savesta ja turpeesta. Erityisen valmistusprosessin aikana seos kuumennetaan pieniksi koviksi rakeiksi korkeassa lämpötilassa. Tuliperäisyytensä ansiosta aquasoilit ovat ravinnerikkaita, sisältäen runsaasti ammoniakkia, hivenaineita sekä erilaisia humus- ja fulvihappoja, mitkä edesauttavat sekä kasvien, että kalojen ja pehmeänveden rapujen hyvinvointia.

Aquasoileilla on myös erityinen, vedestä ravinteita itseensä sitova ominaisuus. Tämän ominaisuutensa takia veteen liuenneet ravinteet imeytyvät soilin kautta kasvien juurille ja vesi pysyy hyvälaatuisena pidempään. Soilien sisältämä turve puolestaan laskee veden kh:ta ja ph:ta varmistaen kasvien kasvulle parhaat mahdolliset olosuhteet. Tutkimusten mukaan kasvien ravinteidenottokyky paranee huomattavasti hieman happamassa vedessä. Eri valmistajien soilit vaikuttavat vesiarvoihin hieman toisistaan poiketen. Esimerkiksi Tropican Aquariumsoil laskee veden ph:n 6,5, ADAn Amazonia ph 6,8 ja Amazonia II 6,4.

Aquasoilien ravinnepitoisuus tuo myös mukanaan haasteita etenkin kypsytysvaiheessa, kun soil on vielä tuoretta. Etenkin ADAn Aquasoil Amazonia sisältää runsaasti ammoniakkia, minkä vuoksi päivittäin tulee vaihtaa 50%vettä ensimmäisten viikkojen ajan. Etuna tässä on se, ettei erillisiä ammoniakkivalmisteita tai ymppejä tarvita polkaisemaan typenkiertoa käyntiin. Tropica ohjeistaa vaihtamaan 50% vedestä vähintään 3 kertaa viikossa akvaariota kypsyttäessä. Tropican Aquariumsoil onkin hieman miedompi, kuin ADA:n Amazonia, ja siksi parempi vaihtoehto aloittelijalle. ADAn Aquasoil Amazonia on vaativuudestaan huolimatta ravinne- ja puskurointikyvyiltään markkinoiden parhaita ja siksi ammattilaisten suosima.

Käyttö

Aquasoilien kanssa ei tarvitse käyttää erikseen pohjalannoitetta, ellei valmistaja sitä suosittele (esim Seachem Flourite). ADA:lla on oma pohjan tuotesarjansa ( Bacter 100, Bottom Plus, Bacter Ball, Clear Super, Tourmaline BC, Power Sand Basic, Power Sand Advance ), mitä käyttämällä pohjan mikrobisto saa kunnon alkusysäyksen toiminnalleen ja ravinteita riittää kasveille pidemmäksi aikaa. Tropikalla on myös soilin alle laitettava lannoite valikoimissaan. Näiden käyttö ei kuitenkaan ole pakollista.

Soilia laitetaan altaan pohjalle haluttu kerros ja se tasoitetaan nousemaan kohti takalasia esimerkiksi vanhalla luottokortilla. Jos etualalle haluaa hiekka-alueen, kannattaa se erottaa soilialueesta kivillä ja suodatinvanulla, jottei hiekka ja soil sekoitu keskenään.

Nanoaltaassa voi hyvin käyttää joko ADAn aquasoil Amazonia powder -tai Tropican aquariumsoil powderia. Isommassa altaassa powderia lisätään ohut kerros tavallisen soilin päälle. Powder on pienempää raetta ja siihen esimerkiksi pohjaa pitkin levittäytyvien kasvien, kuten micranthemum ”Monte Carlo”, on helpompi juurtua.

Kasvit soiliin istutetaan siihen tarkoitetuilla pinseteillä. Istutukseen on monta tapaa, mutta suosituinta on istuttaa kasvit kuivaan soiliin ja pitää ne kosteana suihkepullon avulla istutuksen ajan. Kun kasvit on paikoillaan, allas täytetään ja kypsytetään kalattoman ohjeen mukaan, valoaika 4h/päivä alkuun. Nestemäistä lannoitusta ei tarvitse aloittaa ensimmäiseen 40 päivään.

Vaihtoehtoisesti akvaarion voi kypsyttää ilman kasveja ns. Dark Start -metodilla, mikä vastaa pitkälti meidän Suomessa tunteman ”kalattoman kypsytyksen” periaatetta. Nyt voi kuitenkin unohtaa hirvensarvisuolat ja odotella ammoniakin muuttumista nitriitistä nitraatiksi. Bakteereja on hyvä laittaa pullosta aluksi ja muistaa pitää huolta vedenvaihdoista, sillä esimerkiksi ADA:n Amazonia päästää ammoniakkia veteen niin paljon, ettei se ole hyvä enää bakteerikannallekaan.

Kirjoittanut: Ulla Huttunen

Lisää aiheesta:

https://www.2hraquarist.com/blogs/beginners-planted-tank-101/substrate-101

https://aquascapinglove.com    

https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_substrate_soil