Leverans över hela världen

Search

Haku

Aquasoilien huolto

  • 4 min read

PITÄÄKÖ AQUASOILIA LAPOTA?

TARVITSEEKO POHJAMATERIAALI/AQUASOIL HUOLTOA?

Vaikka aquasoilit ovat nykyään jo vakiokalustoa useimmissa kasviakvaarioissa, ei tietoa ole juurikaan saatavilla siitä, miten niitä tulisi huoltaa pitkällä aikavälillä (kuukausien/vuosien välein). Moni tässä käsiteltävistä aiheista pitää paikkansa myös niiden altaiden kohdalla, joissa on ns. inertti pohjamateriaali kuten hiekka tai sora. Altaissa, missä kasvit kasvavat hitaasti sekä altaissa minkä sisustus uusitaan vuosittain, ei välttämättä huomaa, onko pohjaa huollettu hyvin vai ei. Silti pohjaongelmat ovat yleisiä ja ne vaikuttavat sekä kasvien kasvuun, että yleisesti altaan tasapainoon tavalla, mitä ei voi täysin korvata vesiarvojen/ravinteiden ylläpidolla.

Todellakin, moni siitä joukosta joka uusii altaansa sisustuksen vuosittain, tekee sen yleensä siksi, että kasvit alkavat näyttää sairailta, kun pohjaan ei ole koskettukaan kuukausiin. Harrastaja, joka kasvattaa tavallisia kasveja haavoittuvaisempia, harvinaisia/herkkiä/pieniä kasvilajeja, täytyy olla erityisen tarkka pohjan laadun suhteen. Kun sakkaa kerääntyy pohjaan, kudosviljellyt kasvit sekä maanpeittokasvit levääntyvät ja sulavat helpommin.

Hygrophila sp. Chai on herkkä varsikasvi; se levääntyy helposti, joten pohjan on oltava puhdas, jos haluat kasvattaa siitä kauniita pistokkaita.

 

Hyvin huollettua aquasoilallasta, ei tarvitse laittaa uusiksi moniin vuosiin.
Ajan saatossa aquasoilissa tapahtuu kaksi asiaa, mitkä eivät ole heti harrastajan havaittavissa.

1) Aquasoil köyhtyy, mikä tarkoittaa ravinteiden ja puskurointikyvyn vähenemistä. Moniin aquasoileihin on lisätty ammoniakkityppeä, mikä tarjoaa rikkaan typenlähteen juurtuneille kasveille. Ammonium on erityisen tehokas typen lähde monille kasvilajeille; kun sitä on saatavilla pohjan kautta, kasvit kasvavat paremmin ja runsaammin. Ammonium sitoutuu aktiiviseen pohjamateriaaliin ja jotta sitä olisi kasveille tarjolla, tarvitset multaa tai aquasoilia pohja-aineeksi. Siksi kasvit kasvavat paremmin aquasoilissa kuin inertissä pohjamateriaalissa, mikä on terästetty pohjalannoitteella.

Tom Barr:in altaista tehtyjen laboratoriotutkimusten mukaan (Barr report Vol5, issue 1) ammoniumtason laskiessa P,K ja Fe tasot vanhassa aquasoilissa olivatkin korkeammat kuin uudessa. Tämä voi johtua tutkimuskohteena olleen altaan runsaasta lannoittamisesta, mikä todistaa sen, että ajan kuluessa aktiivinen pohjamateriaali sitoo itseensä tietyt ravinteet . Riippuen siitä, mitä ja kuinka paljon aquasoilia on käytetty, kuinka usein ja miten paljon vettä vaihdetaan sekä mikä on altaan kasvukierto, aquasoilien ravinnerikkaus köyhtyy merkittävästi 6-10 kuukauden jälkeen. Pehmeän veden altaissa puskurointikyky voi kestää hieman kauemmin.

 

 

Monet lajit, kuten Eriocaulon quinquangulare ja Trithuria Sp. ’Blood vomit’, kasvavat nopeammin ja tasaisemmin ammoniakkipitoisissa aquasoileissa. Myös useimmat varsikasvilajit viihtyvät paremmin, vaikka niiden juuristot ovat pienemmät.

2) Ajan mittaan eloperäistä jätettä kertyy pohjaan. Sitä tulee esimerkiksi lahoavista kasvinosista (vanhat juuret) ja muusta orgaanisesta moskasta. Tämä eloperäisen jätteen kasaantuminen johtaa kasvien huonoon kasvuun, leviin, ja matalimpien kasvien sulamiseen. Kestävät isot kasvit sietävät paremmin orgaanisen jätteen aiheuttamat ongelmat. Ei ole täysin selvää, johtuuko sulaminen ja huono kasvu liian epävakaista olosuhteista vai yliaktiivisesta pohjan mikrobistosta. Se on kuitenkin selvää, että orgaanisen sakan

poistaminen johtaa havaittavasti parempaan kasvuun, levän esiintymisen hiipumiseen ja herkkien kasvilajien tasaisempaan kasvuun.

Uudet akvaristit eivät ole täysin väärässä ajatellessaan, että pieni määrä sakkaa pohjassa tarjoaa ravinteita juurtuneille kasveille, sillä ne lisäävät ammoniakkia ja muita ravinteita kasvualustaan. Silti isolla määrällä orgaanista jätettä on laajoja negatiivisia vaikutuksia. Jos ajatellaan, että suurimmassa osassa aquasoileista on enemmän kuin tarpeeksi ravinteita kasveille, niin ikinä ei ole tarpeen tai suotuisaa antaa pohjan kuormittua jätteestä. Asia on juuri päinvastoin, kasviakvaariot kasvavat paremmin ja vähemmällä levämäärällä, kun pohja pidetään puhtaana. Orgaanisen jätteen kasaantuminen on yksi harrastajia vaivaavan jääräpäisen tupsuleväongelman (BBA) avaintekijöistä.

Esimerkki altaasta, missä on paljon orgaanista jätettä. Herkät kasvit eivät kasva hyvin, vaikka vesiarvot sanoisivat mitä. Tämä myös suorastaan houkuttelee leväongelmia.

Orgaanista jätettä kerääntyy nopeasti altaissa, missä on heikkokuntoisia kasveja. Tämä kostautuu kaksinkertaisesti aloittelijoille, jotka ovat olleet altaansa kanssa ongelmissa alusta asti. Kun jätettä kerääntyy pohjaan ensimmäisten sulamisten myötä, uusia kasveja on vaikeampi kasvattaa ja leviä ilmestyy jne.

Harrastajat, jotka eivät tiedä kuinka korjata ongelmaa, päätyvät lopulta tyhjentämään koko altaan ja aloittamaan alusta. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä – orgaanisen jätteen ja sakan poistaminen aquasoilin pintakerroksesta riittää korjaamaan tilanteen.

ORGAANISEN JÄTTEEN POISTAMINEN AQUASOILISTA

Jos altaassasi on todella kirkas valo ja nopeasti kasvavia kasveja tai muuten raskas kuormitus, mikä yleensä tarkoittaa enemmän jätettä ympäristössä sellaisessa ympäristössä, missä levät innostuvat helposti kasvamaan; kevyt viikoittainen pohjan imurointi osana vedenvaihtorutiinia on todella tärkeää. Hitaamman kasvun ja kevyemmän kuormituksen altaissa imuroinnin voi tehdä harvemmin – kerran 2-3 viikossa.

 Tehdäksesi tämän, pidä lappoa/letkua pohjan pinnalla ja pölläyttele moskat liikkeelle turkey basterilla. Älä häiritse pohjaa 1cm syvempää viikoittaisten huoltojen yhteydessä.

Esimerkkivideo:

Syväpuhdistus kerran tai kaksi vuodessa: tämä tulisi tehdä altaissa, missä on paljon vanhoja juuria (tiheän kasvillisuuden takia) tai vuosia käytössä olleiden aquasoilien kohdalla. Tämä voidaan tehdä vain, kun kaikki kasvit on nostettu pois, joten yleensä se tehdään kasvukierron uudelleenistutuksen aikaan. Tämä tapahtuu muuten samoin kuin yllä, mutta nyt tarkoitus on saada sakka pois syvemmistä kerroksista. Ei ole olemassa erityisen hienovaraista tapaa tehdä tämä. Voit liikutella aquasoilia kädellä samalla, kun imuroit moskaa ja sakkaa. Tähän kuuluu myös vanhojen juurien ja vanhan kasvuston manuaalinen poistaminen. Syväpuhdistukseen yhdistetään myös suuri vedenvaihto, sillä aquasoilin myllääminen syvältä vapauttaa ammoniakkia ja epävakaita orgaanisia aineita veteen.

Tämä on myös hyvä aika rikastuttaa vanha aquasoili


AQUASOILIN RIKASTUTTAMINEN POHJALANNOITTEELLA/UUDELLA AQUASOILILLA

 

 

On olemassa kaksi tapaa rikastuttaa köyhtynyt aquasoil. Ensimmäinen tapa on lisätä uutta ammoniumpitoista aquasoilia aina silloin tällöin (pieni määrä 3-6kk välein on sopiva aikaväli).

Kuten aikaisemmin mainittiin, aquasoilien yksi ominaisuus on se, että ne sitovat ammoniumia ja ovat siksi erinomaisen hyvä typen lähde kasvaville kasveille. Kun sitä on tarjolla, kasvit kasvavat runsaampina ja

kauniimpina. Vesikasvien on helppo imeä vedestä ravinteita kuten kaliumia ja magnesiumia, kun taas ammoniakkityppi kasvualustassa on kasvien kannalta hyödyllisempää. Jos ammoniumia annostelee veteen, se muuttuu nopeasti nitraatiksi ja voi laukaista leväongelman. Nitraatti ei sitoudu aquasoiliin, joten jos sitä on pohjalannoitteessa, se vain liukenee hitaasti veteen ja nostaa No3 arvoja.

Tästä syystä ammonium pohjatabletit/pohjalannoitteet ovat paljon tehokkaampi typen lähde kuin nitraattipohjainen lannoite. Monet maakasveille tarkoitetut lannoitteet voivat myös sisältää hivenaineiden sekoituksia, jotka ovat liian voimakkaita tai väärässä suhteessa. Siksi suosittelenkin pohjalannoitetta/pohjatabletteja, missä ei ole hivenaineita, ellet sitten tiedä tarkkaan, että hivenaineiden sekoitus on suunniteltu erityisesti pitkäaikaiseen käyttöön akvaarion pohjamateriaalissa (epätodennäköistä useimmissa tapauksissa). Hivenaineet on muutenkin helppo annostella veteen erikseen ja suurin osa aquasoileista sisältää jo itsessään niitä paljon. Jos käytät osmocote lannoitteita, aseta yksittäiset pallot kasvien alle joka 3 tai 4 viikko: hautaa ne niin syvälle kuin pystyt äläkä myllää sellaisia alueita tulevina viikkoina.

Kirjoittanut: Dennis Wong 
Suomentanut: Ulla Huttunen

Alkuperäinen artikkeli: 

www.2hraquarist.com/blogs/substrates-overview/aquasoil-substrate-maintenance