Leverans över hela världen

Search

Haku

Hivenaineet merivesi akvaariossa

  • 5 min read

Hivenaineet - yksi riuttakvaarioiden eniten keskustelluista aiheista.

Monet harrastajat ovat ilmoittaneet positiivisista vaikutuksista sen jälkeen, kun hivenaine-valmisteita oli lisätty säännöllisesti. Samaan aikaan on myös kauhutarinoita kokonaisen järjestelmän kaatumisesta. Seuraavassa artikkelissa saat selville, mitä hivenaineita on, mikä rooli niillä on biologisissa järjestelmissä ja mihin sinun tulisi ehdottomasti kiinnittää huomiota, kun lisäät niitä. . .

Mitä hivenaineet ovat

Termi hivenaineet viittaa elementteihin, joita esiintyy vain erittäin pieninä pitoisuuksina luonnollisessa merivedessä. Kaikkia alkuaineita, joiden pitoisuus on alle 1 mg / l, kutsutaan hivenaineiksi. Hivenaineiden lisäksi on myös mikro- (1-10 mg / l) ja makroelementtejä (> 10 mg / l). Merivesi akvaarioissa jotkut näistä alkuaineista ymmärretään kuitenkin hivenaineina. Esimerkiksi strontium ja boori luetaan yleensä hivenaineiksi, vaikka niiden pitoisuus on yleensä yli 1 mg / l. 

Missä hivenaineita esiintyy ja mitä ne tekevät?

Hivenaineet ovat tärkeitä biologisten järjestelmien komponentteja. Siellä ne sitoutuvat pääasiassa proteiineihin ja entsyymeihin. Entsyymit ovat myös proteiineja, mutta ne osallistuvat aktiivisesti biokemiallisten reaktioiden toteuttamiseen. Biokemiallisia reaktiota ei normaalioloissa voi tapahtua ilman elintärkeitä entsyymejä. Entsyymit tarvitsevat kuitenkin erityisiä hivenaineita tähän toimintoon. Ne palvelevat entsyymejä ns. katalysaattoreina. Hivenaineet varmistavat, että biokemiallisen reaktion käynnistämiseksi on käytettävä vähemmän energiaa.

Hivenaineet merivesiakvaariossa

Hivenaineet kuluvat erilaisten bioottisten ja abioottisten prosessien vuoksi. Akvaarion asukkaiden (korallit/kalat/levät/mikrofauna) kasvu kuluttaa hivenaineita, hivenaineita imeytyy tiettyihin suodatinmateriaaleihin, vaahdottajat/skimmerit poistavat osan hivenaineista ja osa hivenaineista laskeutuu altaan sisustusmateriaaleihin saostumisreaktioiden vuoksi.

Akvaariossa ei kuitenkaan tapahdu pelkästään hivenaineiden vähenemistä, vaan niitä saadaan lisää seuraavilla tavoilla: ruokkimalla, vedenvaihdoilla, Original Balling, Balling-Light, Core7 Reef Supplement, Core7 Base elements tai käyttämällä kalsiumreaktoria yms

Mitkä hivenaineet ovat tärkeitä suolavesiakvaarioosi?

Hivenaineita, jotka ovat tärkeitä sinulle meriakvaristina, ovat: barium (Ba), boori (B), bromi (Br), kadmium (Cd), kromi (Cr), koboltti (Co), fluori (F), jodi (I), rauta (Fe), mangaani (Mn), molybdeeni (Mo), nikkeli (Ni), seleeni (Se), pii (Si), strontium (Sr), vanadium (V) ja sinkki (Zn). Kaikilla näillä elementeillä on tärkeä rooli akvaariosi biologisissa prosesseissa. Jos niiden pitoisuus on liian alhainen tai puuttuu kokonaan, voi esiintyä puutos oireita. Voit tunnistaa tämän esimerkiksi siitä, että korallisi eivät enää kasva kunnolla tai niiden polyypit eivät enää aukea kokonaan.

Hivenaineiden mittaaminen - ICP-OES analyysi

Hivenaineiden pitoisuuksien määrittäminen merivedessä on erittäin vaikeaa, ja sen voi suorittaa vain kokenut erikoislaboratorio. Onneksi viimeisen 10v. aikana monet yritykset ovat erikoistuneet merivesiakvaarioiden vesinäytteiden analysointiin ja tarjoavat tätä palvelua suhteellisen alhaisin kustannuksin. Esim: Triton ICP-OES, Fauna Marin ICP-OES.

Mittausmenetelmä hivenaineiden pitoisuuksien määrittämiseksi merivesiakvaariossasi on ns. induktiivisesti kytketty plasma tai lyhyesti ICP. ICP: n avulla kaasu, tavallisesti argon, johdetaan voimakkaaseen magneettikenttään ja kuumennetaan (~ 10 000 ° C). Tämä muuttaa kaasupartikkelit ioneiksi. Tuloksena olevaa ionikaasupilviä kutsutaan nyt plasmaksi. Jos vesinäyte tuodaan tähän pilveen, siinä olevat hiukkaset imevät paljon energiaa ja menevät "varautuneeseen" tilaan, joka kestää kuitenkin vain lyhyen aikaa.

Induktiokytketty plasman optinen emissiospektrometria (ICP-OES) Aiemmin imeytynyt energia vapautuu viritettyjen hiukkasten valoon. Riippuen siitä, mikä näytteesi partikkeli säteilee tätä valoa, sillä on tietty aallonpituus. Optisten antureiden avulla voidaan nyt määrittää sekä eri aallonpituudet että niiden taajuudet. Siksi tätä erityistä menetelmää kutsutaan myös optiseksi emissiospektrometriaksi.

Hivenaineiden annostelun haasteet

Hivenaineiden annostelulla ei ole vain positiivista vaikutusta akvaarion asukkaisiin. Jos niiden pitoisuus on liian korkea, ne voivat aiheuttaa suuria vahinkoja. Yleensä tätä vaikutusta kutsutaan hivenaineiden dualistiseksi luonteeksi. Jos niiden pitoisuus on liian pieni, sillä on negatiivisia vaikutuksia, ja jos niiden pitoisuus on liian korkea, myös negatiivisia vaikutuksia. Vastaavasti on olemassa optimaalinen alue, jossa hivenaineiden pitoisuus tulisi pitää.

Säännöllinen vedenvaihto on erittäin tärkeää hivenaineiden saannille merivesiakvaariossa. Akvaario jossa pieni tai normaali asukasmäärä, säännöllisen vedenvaihdon tulisi olla riittävä hivenaineiden saannin varmistamiseksi ainakin akvaarion ensimmäiset 12-24kk (suosittelemme viikoittaista 10%: n vedenvaihtoa tähän). Käytä vain korkealaatuisia merisuolaseoksia, joiden koostumus on räätälöity erityisesti nykyaikaisten merivesiakvaarioiden vaatimuksiin.

Jos akvaariossa on kuitenkin suuri määrä asukkaita tai siinä on nopeasti kasvavia SPS-koralleja, voi hyvinkin olla, että vedenvaihto ei enää riitä toimittamaan sille riittävästi hivenaineita. Huom! tarkista hivenainelisien tarpeellisuus aina ICP-OES testeillä, älä koskaan lisää altaaseen mitään mitä et mittaa.

Mitä sinun pitäisi tehdä, jos akvaariossa on puuteoireita?

Ensinnäkin sinun tulee pysyä rauhallisena. Jos epäilet, että kyseessä voi olla puutosoire, sinun on ehdottomasti tehtävä ICP-analyysi ennen muutosten tekemistä ( Triton, Fauna Marin ). ICP-analyysi näyttää, onko tietyn elementin pitoisuus liian alhainen. Jos näin on, saat myös useimmilta erikoislaboratorioilta ohjeet siitä, miten sinun tulisi toimia hivenaineiden puutteen korjaamiseksi.

Yhdistelmätuotteet vs. yksittäiset hivenaineet

Yhdistelmätuotteet soveltuvat perusannosteluun akvaarioissa, joissa pelkkä vedenvaihto ei enää riitä. Pääsääntöisesti liuoksen yksittäisten elementtien pitoisuudet sovitetaan toisiinsa, vaikka valmistajien reseptit näiden osalta vaihtelevatkin.  Jos vain yksittäiset hivenaineet ovat riittämätöntä, niin yksittäiset ratkaisut soveltuvat paremmin elementin pitoisuuden lisäämiseen kohdennetulla tavalla. Tietenkin voit käyttää myös yhdistelmätuotteita ja yksittäisiä ratkaisuja yhdessä. Joka tapauksessa lähesty asiaa tekemällä muutoksia hitaasti.

Suolaveden akvaarioissa, joissa korallipopulaatio on keskitasoa tai raskasta, on suositeltavaa toteuttaa hivenaineiden lisääminen yhdistelmävalmisteilla ( Tropic Marin A-Tropic Marin K+. Fauna Marin Trace1, Trace2, Trace3 ). Yksittäisiä elementtejä voidaan perusannostelun lisäksi helposti säätää oman altaan kulutuksen mukaan, tähän ratkaisuun hyvä valikoima löytyy Tritonilta.

Mitä sinun pitäisi tehdä, jos jotakin hivenainetta on liikaa?

Pysy myös rauhallisena toistaiseksi! Jos käytät tällä hetkellä hivenaine-lisiä, on suositeltavaa keskeyttää väliaikaisesti lisäys. Ensimmäinen merkki mahdollisesta yliannostuksesta on koralliesi valkaistuminen. Myös tässä on suositeltavaa suorittaa ammattimainen ICP-analyysi. Voit aloittaa sopivat vastatoimenpiteet ICP laboratorion tulosten ja tietojen perusteella. Esimerkiksi suuret vedenvaihdot tai erityisten suodatinmateriaalien ( Brightwell Aquatics Purit, Carbonit-X3 ) ja / tai aktiivihiilen käyttö voivat auttaa vähentämään yksittäisten alkuaineiden pitoisuuksia. Lisäksi yhtiö Triton myy tuotetta, joka on kehitetty erityisesti myrkyllisten raskasmetallien poistamiseksi: Triton Detox

Mikä rooli ravinteilla ja orgaanisilla yhdisteillä on hivenaineiden annostuksessa?

On monia tieteellisiä tutkimuksia, jotka käsittelevät hivenaineita, erityisesti maataloudessa käytettävien tuotantoeläinten ravitsemuksen yhteydessä. Nämä tutkimukset ovat osoittaneet, että ainoastaan epäorgaanisten hivenaineyhdisteiden lisäyksellä ei ollut vaikutusta lisättyjen alkuaineiden pitoisuuteen veressä tai eläinten kudoksissa. Vain hivenaineiden ja orgaanisten yhdisteiden, kuten sitruunahapon tai erityisten aminohappojen, samanaikainen lisääminen toi menestystä.

Lisäksi tutkijat ovat havainneet, että yksisoluiset levät pystyivät imemään hivenaineita vain tiettyjen ravintoaineiden (ammonium, nitriitti, nitraatti ja fosfaatti) läsnä ollessa. Tämä on ensimmäinen osoitus siitä, että korallit voivat käyttää hyväkseen hivenaineita vain orgaanisten yhdisteiden ja / tai ravintoaineiden läsnä ollessa. Merivesiakvaarioharrastajalle tämä tarkoittaa, että voit tukea hivenaineiden annostusta esimerkiksi lisäämällä aminohappovalmistetta ( Brightwell Aquatics Coral Amino ). Säädä myös ravinnepitoisuus ( nitraatti ja fosfaatti ) akvaariossa sopivalle tasolle. Niiden tulisi olla hyvin matalia, mutta eivät alle havaitsemisrajan.

Korallien värien parantaminen hivenaineilla - todellako?

Monet kokeneet harrastajat ilmoittavat koralliensa värin lisääntymisestä hivenaineiden lisäämisen jälkeen. Valitettavasti havaitulle ilmiölle ei ole tieteellistä näyttöä. Mutta tämä johtuu myös siitä, että väriä on vaikea mitata objektiivisesti. Jos haluat kokeilla sitä, sinun tulee olla varovainen kaupallisesti saatavien hivenaineiden annosten suhteen. Aloita esimerkiksi puolella suositellusta annoksesta, tarkkaile eläimiäsi tarkasti ja seuraa lisäystä säännöllisin ICP-analyysein.

Ennen kuin aloitat hivenaineiden annostuksen korallien värien lisäämiseksi, sinun on harkittava muutamia asioita. Hivenaineet ovat vain yksi näkökohta, jolla voi olla tärkeä rooli värien kehityksessä. Paljon tärkeämpää on kuitenkin vesiparametrien vakaus, koska korallit ovat erittäin herkkiä muutoksille. Tarkista siksi vesiarvosi säännöllisesti, jotta voit puuttua asiaan hyvissä ajoin, jos poikkeamia esiintyy. Lisäksi akvaarion ravinnepitoisuuksien ( nitraatti ja fosfaatti ) tulisi olla hyvin alhaiset. Jos ne ovat korkeita, koralliesi symbioottiset levät lisääntyvät voimakkaasti ja peittävät pigmenttimolekyylit. Viime kädessä tämä saa korallisi muuttumaan ruskeaksi.

Toinen tärkeä tekijä on valo. Varmista, että valaistuksesi on riittävän vahva ja että siinä on paljon sinistä. Valon voimakkuus, ts. sen voimakkuus, voidaan määrittää PAR-mittauslaitteella. Valaistuksesi tulisi antaa sinulle PAR-arvot, jotka ovat keskimäärin välillä 250 µmol / m 2 / s. Ja nyt tärkeimpään kohtaan: kärsivällisyys. Tee muutokset aina hitaasti ja anna koralleillesi aikaa sopeutua muutoksiin.

 

Suomennos/editointi

Tomi Wittfooth

Alkuperäinen artikkeli

https://coralaxy.de/en/blog/spurenelemente-meerwasser